Pamätnou dvojeurovou mincou sa začne platiť v máji

28.01.2013 Celý región

Bratislava 28. januára (TASR) – Dvojeurovou pamätnou mincou, ktorej vydanie sa pripravuje pri príležitosti 1150. výročia príchodu misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu, sa bude dať platiť už v máji. Do obehu sa dostane jeden milión kusov. Zákonným platidlom bude v celej eurozóne. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Pauerová.
Návrh pamätných mincí sa predkladá Rade Európskej únie (ECOFIN-u) a Európskej komisii, ktorá ich zasiela na pripomienky ostatným členským štátom. Výhrady vzniesli dve členské krajiny eurozóny, a to Grécko a Francúzsko. Komisia s nimi oboznámila Slovensko, ktoré z mince malo odstrániť náboženské symboly. Tieto požiadavky boli odôvodnené potrebou rešpektovania princípu náboženskej neutrality vyplývajúceho z článku 22 Charty základných práv EÚ. Banková rada NBS ich akceptovala a modifikovala podobu mince, čo na Slovensku vyvolalo vlnu kritiky a nevôle. Po nich banková rada schválila pôvodný návrh dizajnu, kde sú svätožiare a kríže na páliu.
Podľa podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča to bola klasická ukážka európskej rôznorodosti. Pre Francúzsko, ktoré výrazne preferuje laicizmus, boli tieto symboly príliš kresťanské. Grécko, ktoré je silne religióznou krajinou, zase namietalo, že by sa náboženské znaky nemali nachádzať na platidlách. "Tieto dva názory silne rezonovali. Ale znovu sa potvrdilo, že EÚ je jedna mimoriadne konsenzuálna spoločnosť, kde po prezentovaní faktov zo strany NBS a Ministerstva financií SR a dovysvetľovaním v rámci Európskej komisie, sa konečné rozhodnutie našlo," priblížil Šefčovič.
Zdroj:TASR
 

Vyberte región